Asslamualaikum w.b.t.
Entri mama kali ini mama nak share ayam masak kicap pulak.
Sama seperti sambal kicap jugak, lauk kicap masakkan mama yang paling susah nak menjadi. Kalau ikut resepi keluarga belah mama senang je..tumis bawang masuk kicap settle.. Tapi orang jawa masak beria sikit la. Dah kahwin dengan papa baru mama tahu ada masak kicap best. Nasib baik menikah dengan papa kan..hahahaha....😁😂😂
Jom tengok gambar dulu. Nampak best tak masak kicap mama?Haaaaa....best tau...sebab tu mama update resepi...papa makan tak da nak pandang mama dah..memamg dia suka masak kicap. Tapi mama yang selalu fail masak. Terima kasih cik noi sebab sudi berkongsi resepi. Kalau tak, tak tahu bila menjadi masak kicap mama walaupun katanya lauk "paling senang".
ok la kita ke resepi kita kali ini.
Bahan-bahan dikisar/ ditumbuk:
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 biji bawang putih
1 inci halia
1/2 sudu jintan manis
1/2 sudu ketumbar
*boleh je pakai bawang dah siap blander, serbuk ketumbar dll tu.pandai2 la adjust nisbah dia
Bahan menumis:
Sedikit (1) kulit kayu manis
sedikit (2@3) bunga lawang
sedikit (5 biji) buah pelaga
sedikit (3) bunga cengkih -option
Bahan lain :
1/2 kg ayam potong kecik
1-2 biji cili merah belah 2
sedikit kicap Jalen lemak manis (oren-tak masin)
sedikit air asam jawa
sos cili -option untuk air asam utk pekatkan kuah
garam,gula,perasa
Cara masak:
1.Ayam disapu garam kunyit dan goreng jangan sampai garing sangat.
2.tumiskan bahan2 menumis sehingga naik bau
3. Masukkan bahan blander, kicap, air asam jawa, cili merh.masak sampai garing atau mendidih.
4. Masukkan ayam sesuaikan kuah nak bayak mana.kalau terlalu cair boleh masukkan sos cili sikit.
5. perasakan dengan garam, gula dan perasa.
6.Siap boleh hidang
SELAMAT MENCUBA!!! 😋😋😋
No comments:
Post a Comment