NAK KURUSKAN BADAN...?

Thursday, 25 June 2015

Pudding caremel with brown sugar..

Assamualaikum wbt.

Entri saya kali ni mengenai Desert Healthier puding caramel untuk my lovely kids en.asben tersayang...

Setiap tahun time bulan puasa menu desert kitorg puding caremel,buah melaka dan lengkong...atau agar2..hehehe... Desert ni wajib dibeli setiap kali puasa. Tapi tahun ini disebabkan harga makin naik nak cuba buat sendiri kat rumah..nak suruh en.suami rasa air tangan isteri pulak la... tahun lepas beli satu slice harga rm3.50. Belum GST lagi tu..Tahun ni mesti naik lagi atau portion mesti dikecilkan. Beli satu slice tak cukup...

Beberapa hari nak masuk bulan yang penuh barakah Ramadhan Al-Mubarak maka sibuk la saya mencari-cari resepi. Google dalam internet,tanya kawan-kawan bagai..maklumla..pertama kali nak buat..risau jugak tak jadi.walaupun ramai yang cakap pejam mata dah boleh siap tapi bagi saya macam nak buat kendurila dia punya persediaan awal.

Dah dapat resepi,boleh la start cari bahan-bahan..susu cair,esen vanila,telur,gula...tapi saya gunakan gula perang bukan gula putih.

Hari pertama buat puding menjadi tp manis macam lori gula terbalik dalam puding tu dan berlubang-lubang.Macam sarang kek gula hangus pulak...nasib baik tak tuang semua adunan tadi dalam loyang boleh la adjust-adjust.

Prinsip saya pegang,memasak ni pertama kali kite kena ikut je resepi yang ada. Lepas tu pandai-pandai korang la.. alter mengikut selera masing-masing... En.suami memang tak suka manis saya pulak made in pantai timur. Mula-mula kahwin berperang jugak la.. tapi dah lama kira dah boleh terima..hehehe...

Akhirnya puding caremel membuahkan hasil yang cukup membahagiakan... Setelah berperang dengan pelbagai perubahsuai resepi sndiri... En.suami siap puji best... siap suruh jual...(kebetulan bulan puasa tahun ni dia tolong kawan jual kat bazaar dan2 nak letak sekali puding yang wife dia masak. Test market katanya...)


nak tengok hasilnya..? Ta da...


Yang belum siap lagi.. tengah panas baru lepas dikukus



Ni la rupanya... healthy puding caremel saya untuk famili tersayang


Yang ni pulak untuk my kids la... Dia suka 'star'


Alhamdullilah... tercapai jugak akhirnya.. memang betula.. semudah pejam mata je apabila dah tahu... lepas ni boleh la buat lagi sambil pejam mata.






Monday, 22 June 2015

Dinner Fairy Tale -episod 2

Assalamualaikum wbt...

Terlalu sibuk menguruskan hal-hal harian sehingga lupa nak update entri..

Entri lepas saya berkongsi tentang persedian nak ke dinner. Kali ini nak berkongsi tentang majlis dinner tu pulak...

Pada dinner tu saya memakai dress labuh biasa je. Begitu juga dengan en.suami. Kalau beli baju yang gempak-gempak pun nanti jadi hiasan untuk anai-anai je buat apa.. Baik pakai pakaian biasa je. Ala kad sudah la...Pakaian yang boleh dipakai untuk hari-hari lain sudah..

Saya memilih dress labuh warna hijau suami pulak t-shirt berblazer.. Kalau lelaki ni senang je nak pilih baju.. Kalau perempuan ni..Baju memamg bayak cantik-cantik tapi harganya makan ratus jugak.. Belum masuk aksesori lagi tu.. Perempuan ni kalau nak melaram kena pandai sesuaikan keadaan jugak.. sebab nanti ada je orang pandang atas bawah..tengok pelik.. Pilih yang senang,selesa dan tak la melebih-lebih dari orang lain. Nak breastfeeding pun senang.. Simple tapi nmpak ala-ala elegernt..hehehe..😊😊

Bila dah berumahtangga dah beranak pinak ni dah tak sempat nak fikir badan sendiri. Anak-anak mesti didahulukan... Badan sendiri kemudian la... Masa muda2 dulu tak sempat nak melaram,kini giliran anak-anak la jadi mangsa maknya...😁😁
























Thursday, 11 June 2015

Mummylicious minuman susu kambing untuk semua peringkat umur

Mummylicious. ..susu kambing

Mummylicious. ..susu kambing + campuran bahan2 terpilih....minuman berkhasiat untuk seisi keluarga. ..untuk kanak2 & juga dewasa. ...
Ada 4 pilihan perisa:
Asli, vanila, coklat, strawbery....

Sedap & tidak hamis....insyaAllah. .. 









Mummylicious for kids untuk si manja anda....perisa asli....

 campuran bahan2 terpilih

Berminat, Sila hubungi saya:


Sila sms@whatsapp ke : 017-6671431

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...