NAK KURUSKAN BADAN...?

Wednesday 6 January 2021

RESEPI SUP AYAM MAMA

 Assalamualaikum w.b.t buat anak2 mama..

    Kali ini mama nak simpan resepi sup ayam pulak. segala lauk masakan mama tulis ni mama untuk bacaan mama bila dah selalu sangat derhaka resepi nanti (mama memang kaki derhaka resepi lepas tu frust sebab dah tak best masak) 😆😆😆. 

    Resepi dalam blog mama ni jugak untuk rujukkan anak mama kot2 la mama tak sempat nak ajar masak pada anak2 sekurangnya dah kahwin boleh la cuba resepi asli mama ni untuk juadah tekak suami. pastu pandai2 la olah mengikut tekak suami nanti yea.suka pedas,suka lebih masam semua... 

    Dalam blog mama, mama kongsi yang basic mama buat yang paling best untuk tekak mama dan tekak anak mama ketika ini. Nanti kamu dah besar, boleh la dijadi kenangan.Kamu semua cerewet tau bab makan. pening jugak mama nak penuhi taste sorang2.. 😓 Musim PKP ni la, baru mama berpeluang menunjukkan bakat terpendam mama untuk anak2.bangga kejap...hahahaha...

    Macam2 resepi cara orang masak kalau google..semua best2 tapi tengok tekak masing2 la..mama memang suka makan ikut cara mama. Dari zaman bujang lagi, suka kumpul resepi yang rasa mama best. Bila tulis kat kertas,pindah2 rumah hilang. Bila simpan dalam HP sampai masa tamat riwayat tak sempat nak save. Maka, mama tulis kat sini la

Ok, back tu resepi kita kali ini. kita tengok gambar rupa sup mama dulu la. Mama tak reti nak deko2 ni tapi itu la rupa asalnya sedap ke tak cuba la dulu..hehehehe




Jom tengok resepi dia pulak

Bahan-bahannya

1/2 ekor ayam dipotong kecil (ikut saiz tekak masing-masing)
2 paket rempah Sup Bunjut ADABI (kalau dulu 1paket je.zaman melinium dh kena letak 2 pek baru best.)
3 cawan air

Bahan untuk menumis

1 biji bawang besar (tumbuk/kisar)
4 biji bawang mearh (ditumbuk/kisar)
3 ulas bawang putih (ditumbuk/kisar)
1 inci halia (diketuk)


Bahan lain:

4 biji bawang merah (dihiris/mayang)
2 biji kentang dipotong 4
1/2 biji lobak
Daun saderi (jika suka)
Daun sup dan bawang goreng segera pun boleh untuk hiasan
garam, gula(pantai timur katakan..) ,perasa (jika nak), 
serbuk lada hitam atau tumbuk lada hitam sedikit (jika nak pedas)
minyak untuk menumis

cara membuatnya:

1. tumiskan bahan2 yang ditumbuk/kisar sehingga naik bau
2.masukkan 3 cawan air atau agak2 tenggelam ayam
3.masukkan ayam dan ubi kentang. masak sehingga empuk. kaki ayam tu masukkan dulu sebab lambat empuk
4.sambil menunggu ayam empuk,panaskan kuali goreng bawang yg dihiris sampi sedikit garing dan ketepikan. kalau malas, ambil je sedikit bawang yg ditumis tadi asingkan sedikit.
5.ayam dah empuk, masukkan lobak merah, daun saderi, perasakan dengan garam, serbuk lada hitam, masukkan bawang yang digoreng tadi dan tunggu sehingga pecah minyak
6.tutup api,hidang dan taburkan daun sup,dau bawang dan bawang goreng

Nota:

boleh dimakan dengan sambal kicap johor,telur dadar.
kalau rasa nak pedas hangat boleh tambah lada hitam sikit dan perah asam limau. Mama tak letak sebab mama tak suka pedas..


                                                    Selamat Mencuba..!!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...